Inlägget gjort

Glutenfri Mat är rena giftet!

Glutenfri Mat är rena giftet! Det är direkt skadligt att leva enligt vårdens rekommendationer där brödet skall ersättas med torra vita limpor bestående av vetestärkelse, socker, mjölk och E-nummer.

Vetekaka

Moskvas finaste hotell bjuder till påskfirande med särskilda traditionella ryska påskbakelser.

 

 

I media diskuteras nyttan av att leva glutenfritt. Ja, har man en celiaki-diagnos, så SKALL man leva glutenfritt, men i annat fall bör man låta bli. Varför, kan man undra, är vete bra för vår hälsa, och får vi bristsjukdomar av att leva glutenfritt? Eller är det den glutenfria maten som är skadlig?

Om varför vi äter mer gluten idag

När man bakar vill man gärna ha ett stort, fint  och luftigt bröd. Det skall jäsa fort så tiden bagaren lägger ner på att baka blir så kort som möjlig, då blir kostnaden lägst. Därför vill man baka på mjöl med extra mycket gluten. Dyra, fina mjölsorter finns i affären: Manitoba Cream heter en. Extra hög glutenhalt ger ett bröd som snabbt jäser och blir luftigt och fint.

Om någon av er rest runt i Ryssland, så kanske ni tänkt på att bakverken är tunga och kompakta, inte alls som här. Eller, jo, som bakverken var här på 60-talet och in på 70-talet. Innan vi lärde oss mer om gluten och turbojäst. Vi har lärt oss manipulera våra grödor, och optimera jästsvampar så vi får lite bättre resultat hela tiden.

 

Tung kompakt rysk vetebulle
Den traditionella ryska påskbullen är tung och kompakt, inte alls som våra glutenstinna turbojästa vetebullar.

För länge sedan hade vi makaroner i Sverige. Små gula rör, som vi gjorde innan vi kunde göra riktig pasta. För riktig pasta görs på durumvete, ett veteslag med extra mycket gluten. Pasta på durumvete blir godare och segare, och ‘luddar’ inte så mycket som våra gamla makaroner. Makaroner kokade lätt sönder, och blev bara en gegga. Visst ville vi ha pasta med extra gluten, det är ju den fina pastan.

Anställda i livsmedelsindustrin har frågat sig om de stora mängder gluten vi använder i dagens mat är bra för oss, men det finns (ännu) inget som tyder på att det är skadligt, -ja, om man inte är glutenintolerant förstås!

Glutenfritt skadligt?

Det diskuterar mycket om gluten är skadligt för oss, men det diskuteras även om det är skadligt att äta glutenfritt. Ständigt hittar journalister någon PR-kåt läkare som vill berätta att ingen skall experimentera med glutenfritt på egen hand. Är det skadligt att leva glutenfritt? Eller varför skall vi inte prova att ändra vår kost, ifall ni nu sliter med magen eller hälsan?

Traditionellt har glutenfria produkter gjorts på vetestärkelse som är en mycket billig produkt som produceras i stora mängder. Vetestärkelse används framförallt i pappersindustrin, men en renare form används alltså i glutenfri mat. Stärkelse är långa sockermolekylkedjor som kroppen lätt bryter ner till rent socker. Att äta ett bröd som är gjort på vetestärkelse är ungefär som att äta stora mängder socker, utan att riktigt förstå vad vi sätter i oss. När vi äter bröd bakat på vetestärkelse kommer blodsockret att snabbt öka till mycket höga nivåer. Det är en stor belastning för kroppen, blodsockerhalten för inte vara för hög. För att undvika högt blodsocker, kommer därför -lite förskjutet i tiden- kroppen att skicka ut stora mängder insulin. Insulinet för ner blodsockret, men ofta blev det för mycket insulin, så blodsockret går under den lägste gränsen för när vi mår bra. Vi får blodsockerfall och blir trötta och ouppmärksamma. Vi får sötsug för vi känner att vi vill få upp blodsockret. Så äter vi lie choklad, för högt blodsocker, kroppen skickar ut insulin, vi får efter ett tag ett blodsockerfall…. Dessa svängningar är mycket skadliga för kroppen, de ökar risken för diabetes typ 2, för övervikt, för metabola syndromet, för hjärt-kärlsjukdom, för cancer,…..

Stora mängder socker är inte bra.

Stora mängder stärkelse är inte heller bra.

En traditionell glutenfri kost där vete ersätts med vetestärkelse är alltså rena giftet för kroppen!

Finns det glutenfri kost som inte är skadlig?

Självklart. Grönsaker är glutenfria och ger inte blodsockersvängningar på samma sätt. Kött och fisk likaså. Nötter är bra. Fast nu tänkte du kanske heller om det finns glutenfria bröd eller pasta som är bra för hälsan?

Ersättningsprodukter för vete innehåller alltid kolhydrat, men det behöver inte vara ren stärkelse. Faktisk kan ett utmärkt glutenfritt bröd bestå av 1/3 stärkelse och 2/3 mer proteinrikt mjöl. När stärkelsen blandas ut med mer fiber och protein, blir alla kolhydraterna mer långsamma och belastar kroppen mindre. Bra glutenfria produkter skall därför gärna bestå av proteinrika mjölslag som bovete, amarant, quinoa eller det fantastiska teffmjölet! Rårismjöl är ett bra alternativ om man vill göra ‘vitt’ bröd som baguetter och ciabatta ibland.

Pasta är generellt ofta långsamma kolhydrater, oftast bättre för kroppen än kokt eller ugnsbakad potatis. Väljer man glutenfri pasta som är gjord på fullkornsmjöl av bovete, råris, hirs eller amarant så är alla dessa matvaror med lågt glykemisk index. Lite roligt är det att de som är glutenfria ofta varierar mellan 4-8 olika sorter pasta av råris, majs, bovete och amarant, medan standardkosten bara erbjuder én sorts pasta: vete.

Vanlig gluten-kost då, är den bra?

Det finns de som äter vetepuffar till frukost, pannkakor till lunch och pasta till middag och tycker de äter varierat! Fast, det är ju väldigt ensidigt att bara äta vete. Många förstår inte hur ensidigt de äter, och självklart är ensidig kost inte bra. Vi behöver grönsaker som ger oss aminosyror, antioxidanter, olika näringsämnen och mineraler.

Många äter dessutom mycket stora mängder kolhydrat, och det kan i längden ge problem med t.ex. IBS, irritabel tarm. Tarmfloran blir påverkad, och vi får näringsbrister som gör att vi inte lika bra smälter maten. Därmed jäser den i tarmen, vi blir pruttiga, får magont, diarréer och annat. Faktisk så är en medveten glutenfri kost oftast mer varierad och bättre för kroppen än en omedveten standard-kost.

En traditionell glutenfri kost är generellt inte så bra för kroppen, men äter vi proteinrika glutenfria mjöl, bakar på fullkornsmjöl och undviker stora mängder stärkelse är glutenfritt bara bra för kroppen. Det är mer lättsmält mat, och med alla valmöjligheter som finns idag är urvalet oftast större än för de som äter standardkost.

 

Kommentera