Glutenfria lussekatter

Glutenfria Lussekatter

Glutenfria Lussekatter, Laktosfria

Inget är så gott till Lucia som nybakade saffransdoftande lussekatter. Dessa har vi gjort på vitt teffmjöl, som ger bullarna lite mer rustik smak och färg. Dessa lussebullar påminner om de jag åt som barn, då lussebullar skulle smaka saffran, och bullen var mer bulle än vad dagens uppblåste superfluffiga turbojäste dubbel-portion-gluten-bullar gör. Teffmjölet är mycket näringsrikt och innehåller viktiga mineraler och andra näringsämnen. Det är inte fel att vara hälsosam när det smakar så här gott! Det skall vara russin på lussekatter, men jag gillar dadlar bättre, så jag fuskar lite och lägger på små bitar dadel i stället..

75 g smör eller margarin

0,5 g saffran

1 dl socker (jag utesluter gärna sockret, men då klagar familjen på att de inte är tillräckligt söta)

1/2 paket jäst

3 dl laktosfri mjölk

1 dl ljus sirap

250 g rismjöl

250 g vitt teffmjöl

3 tsk xanthangummi

2 tsk bakpulver

1/2 tsk salt

Gör såhär:

Smält smöret över låg värme, ta av plattan

Stöt socker och saffran i en mortel, blanda det i kastrullen med smöret

Häll i mjölken

Kontrollera att smör/mjölk-blandningen bara har kroppstemperatur (under 40C) och ta i jästen. Rör runt så den löser sig.

Blanda mjöl, salt, bakpulver och xanthangummi i en bunke, rör runt så det blandar sig.

Häll mjölk/smör-blandningen i det torra och knåda några minuter.

Ställ bunken varmt med en handduk över. Låt degen jäsa i runt 1 timme. Kontrollera att jästbubblor bildas och att degen jäser till ca dubble storleken.

 

Ha lite extra vitt teffmjöl i närheten, ifall du behöver justera mjölmängden lite.

Forma degen till tunna rullar som du formar till lussekatter. Lägg de på en smord form eller på bakplåtspapper. Utsmycka med russin och pensla bullarna med sockervatten så de får fin glans.

Låt lussekatterna efterjäsa runt 30 min (lite beroende på temperatur i rummet), de skall bli stora och fina!

Gräddas i 10 min vid 250C